duminică, 17 august 2014

Despre noua recesiune

Întrebarea majora este dacă aceasta scădere a PIB este conjuncturala, sau are legătura cu o slăbiciune a economiei, cu o criza economica reala.
În opinia mea PIB-ul nu are cum să crească sustenabil din următoarele motive:
În sectorul privat:
1. Venitul disponibil net este foarte scăzut, prin urmare nu poate finanța nici consumul nici economisirea. Fără consum și economisire firmele nu au nici din ce trai nici din ce finanța investiții.
2. Nu s-a schimbat nimic în punctajul aferent "doing business" deci Romania nu are o poziție competitiva în atragerea de investiții străine directe. Având in vedere agenda politica, nu exista nici o perspectiva în acest sens.
3. Sistemul bancar da dovada de lipsa totala de voință în ceea ce privește creditarea activităților economice. Încorsetați în rating-uri, bancherii noștri au uitat cum se citește un plan de afaceri sau un studiu de fezabilitate. Prin urmare ei finanțează activitățile cu un trecut financiar glorios, și nu au nici o idee ce ar avea un potențial viitor valoros. Să nu-i blamam, standardele și normele actuale sunt de vina, și astea vin de la Frankfurt, Bruxelles și de prin alte mari centre de decizie.
4. Natalitatea este scăzuta, nu compensează nici pe departe emigrația și mortalitatea.
În concluzie, nu exista motoare relevante pentru creșterea PIB-ului din sectorul privat.
În sectorul de stat:
1. Asa zisele "investiții" sunt preponderent achiziții scumpe fără valoare de antrenare a economiei. Corect ar fi ca marea lor majoritate sa fie recunoscute ca cheltuieli guvernamentale.
2. Investițiile cu efecte economice reale sunt puține și nu au fost și nici acum nu sunt sunt coordinate spre un efect economic identificabil. Bucățile de autostrada exorbitante au valoare economica 0 dacă nu leagă noduri economice semnificative.
3. Consumul guvernamental este strict limitat de criteriile de stabilitate financiara, deci fără creșterea bazei de impozitare are o perspectiva de creștere pe termen mediu și lung nesemnificativa
4. Măsurile care ar putea sa intre în vigoare în curând (reducerea CAS) au efect global 0. De fapt aceasta măsură nu are nici un efect economic real. Reducerea CAS  are ca efect fie reducerea consumului privat (scăderea pensiilor) fie reorientarea cheltuielilor guvernamentale spre susținerea sistemului de pensii. În ambele situații agenții economici în ansamblu câștiga din CAS și pierd din vânzări.
Deci, din sectorul public nu pare să reiasă nici o umbră de speranță.
Urăm clasei politice o cruciada electorala fructuoasă, dar mă tem că nici una din temele aflate pe tapet nu promit vreo speranță de mai bine. Nici unul din candidați nu are o platformă reală economică, și nici un mecanism de suport în parlament pentru așa ceva.

Niciun comentariu: