joi, 3 ianuarie 2013

Dezbateri economice de inceput de an



Anul 2013 începe cu vești bune. Chiar înainte de sfârșitul de an americanii au reușit să treacă prin congres reglementări necesare susținerii economiei lor. Poate că sunt departe de noi, poate că au o economie fundamental deosebită de economia noastră, dar sunt cea mai mare economie a lumii și un șoc din direcția lor s-ar propaga către noi ca un tsunami.
Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, fost director al Băncii Mondiale, arată cu degetul către Europa, în special Grecia și Spania, criticând, ca de obicei, politicile de austeritate ale Uniunii Europene (http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-13926180-joseph-stiglitz-europa-principalul-risc-pentru-economia-mondiala-2013.htm).
Legat de comentariile reputatului economist, trebuie spus că nu este deloc singur în privința criticilor la adresa politicilor de austeritate, poziția lui fiind comună cu pozițiile multor oficiali ai țărilor europene, a multor economiști, și, a manifestanților din piețele spaniole și grecești. La nivelul SUA, austeritatea este privită foarte critic, de altfel deficitul bugetar al SUA este mult mai mare decât cel al țărilor europene, nu întâmplător, ci intenționat.
Simplificând foarte mult ceea ce spun aceste teoriile economice, există două direcții majore de abordare a crizei, cu susținerea statului sau fără. Deficitul bugetar orientat spre susținerea economiei se bazează pe ideea că statul se poate credita mai ieftin decât agenții economici, reușind să asigure o redistribuire orientată spre creștere economică, fie prin susținerea consumului fie prin susținerea investițiilor. A doua direcție, care presupune un deficit bugetar minim sau 0, pornește de la ideea că economia își poate asigura singură resursele necesare creșterii și că statul trebuie să restrângă intervenția sa în economie pentru a lăsa firmele să se adapteze singure.
Dincolo de cele două variante există o a treia, care pare mai apropiată de noi, prin care statul susține doar companiile apropiate de forțele politice care susțin guvernul, și restul susțin fie că vor fie că nu întreg efortul de revenire din criză. Pentru asta există o expresie în limba engleză, ”crony capitalism” sau capitalism pentru ”prieteni”. Acesta se traduce prin alocarea preferențială a contractelor cu statul alocarea preferențială a  subvențiilor, subsidiilor și scutirilor de taxe,  și alte astfel de mijloace. Sună cunoscut?
Avem un nou guvern, și, realist sau nu, sperăm să vedem un capitalism un pic mai obiectiv, o susținere mai puțin preferențială a economiei. Oricum, rămâne de văzut, pentru că acest ”capitalism pentru prieteni” are rădăcini adânci, și ”prietenii prietenilor noștri” sunt foarte bine împământeniți pe la noi.

Niciun comentariu: